Kremet byggotto med champignon og hvite bønner

Kremet byggotto med champignon og hvite bønner på fat

Risotto laget med byggryn i stedet for ris. Ja, det er fullt mulig og det har faktisk kommet noen ferdigmikser med det de siste årene. Men som med så mye annet, så er det mye billigere og mye gøyere når man lager maten selv!

Vanlig risotto blir kremet av to ting, både fordi det er mer stivelse i den spesielle risen man bruker (carnaroli eller arbioro ris) enn i vanlig middagsris, og at man tilsetter vannet litt og litt underveis i kokingen. Altså ganske mye arbeid bare for å koke ris, og kanskje best egnet til litt mer spesielle anledninger enn hverdagen. Så da blir det heller kremet byggotto på oss. Bygget koker seg selv mens du gjør andre ting, sånn vi liker det til hverdags.

Selv om bygg faktisk er den kornsorten det dyrkes mest av i Norge, så er det forsvinnende liten andel av den som går til menneskemat. Det meste går til ølproduksjon og dyrefor. Men bygg egner seg ypperlig til matlaging og kan egentlig erstatte ris ved de fleste anledninger når man har lyst på litt forandring. Men når det er sagt så må det jo sies at bygg ikke er ris, så sånn sett er det jo ikke risotto vi lager her, og siden navnet byggotto allerede har blitt oppfunnet, så bruker vi det her også.

Denne retten tar ca. 25 minutter hvor det meste av tiden går med til å vente på at byggrynene koker. Prøv deg gjerne frem med forskjellige toppinger av ting du liker, dette kan varieres i det uendelige!

Oppskrift

Kremet byggotto med champignon og hvite bønner

av

En kjapp og enkel byggversjon av en italiensk klassiker.

2 porsjoner

Forberedelse: 5 minutter
Tilberedning: 20 minutter
Total tid: 25 minutter

Ingredienser:

    Byggotto
  • 140 gram byggryn
  • 280 gram vann til koking
  • 1/2 ts buljon (kan sløyfes)
  • 1/2 ts salt
    Cashewsaus
  • 60 gram cashewnøtter
  • 100 gram vann
  • 3 ss hvitvinseddik
    Topping
  • 1 boks/eske store hvite bønner (240 gr)
  • 125 gram champignon (1/2 pakke)
  • 3 fedd hvitløk
  • 6-8 stk små søte tomater
  • salt og pepper
  • basilikumsblader

Fremgangsmåte

  1. Kok opp byggrynene i vann og ha i buljongen og saltet.
  2. Skyll bønnene og kutt opp champignon og hvitløk mens du venter.
  3. Etter ca 8-10 minutter kan du begynne å steke champignon til den er blitt litt brunet, tilsett deretter hvite bønner og hvitløk og stek i 3-4 minutter til bønnene har fått fin brunfarge.
  4. Kjør cashewnøtter, vann og hvitvinseddik i stavmikser.
  5. Byggrynene er ferdig kokt etter ca 15 minutter. Skyll evt. av overflødig vann og ha de tilbake i pannen.
  6. Tilsett cashewsausen til byggrynene og rør om mens du varmer det opp.
  7. Legg byggottoen i bunnen av en skål og topp med champignon- og bønneblandingen.
  8. Topp med noen små tomater delt i 4, samt noen blader basilikum og evt. litt god olivenolje.

Kremet byggotto med champignon fra Vegansk Hverdag

Legg til ny kommentar

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.