Cashewost med yoghurt

Skål med cashewost med yoghurt

Mitt første møte med cashewost var gjennom boken "The New Vegan". Det må ha vært ca 1997 og ost var kanskje en av de eneste tingene jeg savnet, slik som det virker som mange har det når de går over til et plantebasert kosthold. Egentlig var det vel strengt tatt lukten av ost på pizza jeg savnet, ikke selve osten.

Uansett, cashewost ble jeg introdusert til gjennom den boken og jeg mener å huske det var cashew, sitron, næringsgjær og paprika. Jeg antok lenge at det var greit å bytte ut næringsgjær med ølgjær, men det er jo ikke helt det samme da, og det tok jo en del år før det faktisk var mulig å oppdrive næringsgjær i Norge.

Spol frem til 2017 og veganverden er en ganske annen. I "Artisan Vegan Cheese" ble jeg introdusert til yoghurt som det litt syrlige element i ost, og miso som umami. 

Så en dag jeg skulle lage pizza, midt i en periode med masse testing av forskjellige typer yoghurt, så slo det meg plutselig. Den cashewost basen må jo bli helt knall med yogurt. Og så testet jeg, ja og så ble den jo det.

Nå er det jo pizza jeg primært lager dette for, men denne kan fint benyttes på skive, eller om du tar litt mer vann i så er den en fantastisk "ostedipp" eller tacosaus. Ingen grenser rett og slett.

Hvis man ikke lager så mye av gangen, så synes jeg det er lettest å bruke stavmikser til denne fremfor blender.

Det kan hende du trenger litt mer vann, det kommer jo an på hvor lenge du har bløtlagt nøttene. I tillegg blir den fastere når den kommer i kjøleskapet, så prøv deg frem.

Oppskrift

Cashewost med yoghurt

av Vegansk Hverdag

Et herlig kremet alternativ til ost basert på cashewnøtter og yoghurt. Utmerket til pizza, pålegg, dip, saus, osetefat og gratenger.

Forberedelse: minutter
Tilberedning: 5 minutter
Total tid: ca 10 minutter
Porsjoner: 1 skål

Ingredienser:

 • 150 gram Cashewnøtter, bløtlagt
 • 4 ss Næringsgjær
 • 5 ss Yoghurt
 • 1 ts Lys miso
 • 3-4 ss Sitronjuice
 • 0,3 dl Vann
 • Salt

Fremgangsmåte

 1. Bløtlegg cashewnøttene i minst 1 time
 2. Ha alle ingrediensene i et beger for stavmikser og kjør stavmikseren mens du rører og beveger den opp og ned.
 3. Spe på med litt vann om nødvendig for å få ønsket konsistens
“Cashewost

Legg til ny kommentar

Restricted HTML

 • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.